Jazzoetry

door Charlotte

Gedurende de uitleg over wie de The Last Poets waren aan mijn ouders, viel het woord ‘jazzoetry’. Een beetje grinnikend werd er geknikt. ‘Weten jullie wel wat dat is?’ vroeg ik haastig tussen de zinnen van mijn verhaal door. Voorzichtig werd er ‘nee’ geschud. Op dat moment legde ik het kort en bondig uit door te vertellen dat  The Last Poets hun werk omschreven als ‘jazzoetry': een combinatie van jazz en poëzie.
Wat betreft de jazz muziek, is de grote jazzartiest John Coltrane een grote inspiratiebron geweest voor de The Last Poets.

’'Coltrane’s ‘A love supreme’ ligt aan de basis van wat wij doen. Een klein ‘four note motif’ structureert het hele muziekstuk. De manier waarop Coltrane dat muzikale thema aangrijpt om te improviseren is fenomenaal. Net als zijn syncopering (accentverschuiving) trouwens. Hij legt voortdurend het accent op een andere dan verwachte plaats. Deze vrijheid in voordracht en het spelen met ritmes is wat The Last Poets ook doen met onze manier van voordracht. ‘A love supreme’ is een muzikale vertelling, een woordloze voordracht van een gedicht, een gebed, over toewijding aan God. Coltrane speelt de woorden van het gebed op zijn saxofoon.’’ – Abiodun Oyewole (Educatiepakket MC)

Zie hier de link voor het YouTube-filmpje van John Coltrane
Zie hier het YouTube-filmpje voor de hiphop cover (A Love Supreme als inspiratiebron gebruikt voor een hiphop cover)
Zie hier het YouTube-filmpje van het gedicht Jazzoetry
Zie hier de link naar het gedicht Jazzoetry


Geen opmerkingen:

Een reactie posten